Innovativ lösning på problemet med matsvinn belönas med pris

Problemet med matsvinn lyfts allt oftare i det offentliga rummet. Europaparlamentet har nyligen uppmanat medlemsländerna att skära ner på matsvinnet, en ny butik i Stockholm ska påverka matsvinn med en ny lågprisbutik i linje med liknande initiativ i andra länder, och matsvinn är huvudämne på matrelaterade mässor. Och nu har en svensk startup kommit på en lösning som kan påverka problemet, och dessutom belönats med ett pris i en internationell tävling.

Under de senaste fyra åren har glasjätten Ben & Jerry's delat ut priser till sociala entreprenörer med lovande idéer. I tävlingen Join Our Core letar de efter hållbara affärsidéer som också erbjuder lösningar på samtida samhälls- och miljöproblem. Företag, organisationer och initiativ från hela Europa får delta i tävlingen, och till sist väljs tio vinnare ut. De belönas med utbildning och hjälp att starta en egen crowdfundingkampanj, samt 20 procent av målsumman försedd av Ben & Jerry's.

I årets tävling var det två svenska startups som deltog. FoPo (FoodPower),startat av Kent Ngo och Gerald Marin, och Jiddr, startat av Josefine Wahlberg.

FoPo var den affärsidé som genererade mest pengar i sin crowdfundingkampanj, och lyckades till slut samla in 219 786 kronor. Deras idé går ut på att försöka minska matsvinnet i världen genom att återanvända det som smaksättning i bland  annat smoothies, soppor och andra produkter. Verksamheten består helt enkelt av att köpa in frukt, grönsaker och andra matvaror som annars skulle slängas, omvandla det till pulverform, och sedan sälja tillbaka det till butikerna. Den nya pulverprodukten kan förlänga hållbarheten på varorna i mer än två år, vilket kan ha stor påverkan på matsvinnet i världen.

– Kent, Gerald och Josefine tror precis som vi på att alla kan bidra till att vårt samhälle blir lite bättre varje dag. Det är oacceptabelt att vi slänger så mycket som 40 procent av all frukt och grönsaker och där kan FoPo verkligen göra skillnad, säger Johanna Roos, Ben & Jerry’s Sverige.